שגרת חירום – יש דבר כזה

כששמעתי לאחרונה את המושג הזה, נותרתי עם פה פתוח. חשבתי שזה מושג שבוגד בעצמו , הגדרה שטבע ארז עמירן בנושא אחר ומדוייקת גם לאוקסימורון הזה. הרי מדובר בשני מושגים שונים בתכלית זה מזה, לפחות זה מה שחשבתי…

שגרה היא סדר מנהגים שגור וקבוע, נוסח מסוים, רוטינה (מילוג); היא סדר יום החוזר על עצמו, שאין בו חידוש. הרגיל והמוכר (ויקימילון). שגרה היא סדר הפעילות הקבוע של ארגון או אדם, להבדיל מסדר הפעילות במצב חירום, ובמצבים זמניים כגון התארגנות (ויקיפדיה).

השגרה הקבועה שחוזרת על עצמה (אולי אפילו משעממת אותנו) הופכת את חיינו לצפויים, עוזרת לנו לנבא מה יגיע עוד מעט, ולאור זאת מאפשרת לנו להגיב בהתאם ולתכנן את חיינו. היא נותנת לנו תחושה של שליטה במצב, של רוגע פנימי.

חירום, לעומת זאת, הוא אסון, צרה או סכנה גדולים, הדורשים היערכות מיוחדת (מילוג); הוא מצב מסוכן, מצב מלחמה או מצב לחוץ ודחוק, שאינו שגרתי (ויקימילון). מצב חירום דורש מאיתנו התנהגות שאינה שגרתית, שונה מאיך שאנו פועלים בדרך כלל, כי המציאות שונה.

למען הגילוי הנאות, מצאתי במילוג הגדרה למושג "שִׁגְרַת חֵרוּם– נהלים ודרכים לניהול חיי היומיום של אזרחים הנמצאים תחת איום בטחוני מתמשך." אני חושבת שהמושג הזה לא מתאים לתיאור שגרת הקורונה שבה אנו חיים ולא דומה בשום צורה לשגרת החירום שחווים, למשל, תושבי עוטף עזה, שלצערנו זוהי שגרת יומם.

אבל כרגע המושג הזה, כמו הקורונה, פה להישאר ומעורר בי מחשבות לגבי ניהול בארגונים:
▪ איך עובדים ביום יום להשגת היעדים הקבועים (ואולי אף יותר גבוהים…) כאשר השגרה שלנו השתנתה?
▪ איך לרתום עובדים לעשייה, חריצות ויצירתיות כשמצב הרוח כל כך ירוד, כשהחשש מהמעבר לחירום נמצא מעבר לפינה?
▪ איזה שגרות חדשות מסייעות לנו 'לשמור את הראש מעל המים' ואפילו לחייך?
▪ האם אנחנו מוכנים (עם נוהל עבודה או תהליך ברור) להיבטים של החירום כמו חזרה לעבודה מהבית או חל"ת ואולי גם לסגר? (ממש כמו שמתרגלים כניסה לממ"דים בבתי הספר לקראת מצבי חירום)
▪ האם כבר חשבתי, כמנהל/ת,  את מי אוציא הפעם לחל"ת במידה ויידרש?
▪ האם קיימת 'תכנית מגרה' למקרה שיחידה מסוימת בארגון נכנסת לבידוד?

ואיזו שאלה מטרידה אתכם? כיצד אתם מאזנים בין השגרה לבין החירום בימים אלו?

שגרת החירום, או שגרת הקורונה, נשארת איתנו ולשגרה מיוחדת כזו נדרשים כלים ניהוליים ייעודיים – מוזמנים להיכנס לארבעה כלים ניהוליים לניהול בשגרת קורונה.

קרדיט לתמונה:https://gederahayom.co.il/